umbrella Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 am postat si poezia pentru cine vrea sa faca analiza pe text ascultand acum cateva zile o emisiune la radio cu moise guran pe aceasta tema, mi-am zis ca trebuie deschis un topic (precizez ca in emisiune au sunat si au intrat in direct mai multe persoane de alte nationalitati decat cele de etnie romana) suntem noi oare, ca popor , guvernati de aceasta legenda? chiar ne astepam sfarsitul cu mainile-n san? parerea mea ca miorita trebuie scoasa din programa scolara ii indoctrineaza pe saracii copii, sa tina capul plecat in locul luptei nu am iesit in strada cand s-au taiat salariile dar am iesit cu rosia montana si gazele de sist (m-am bucurat, crezand in sinea mea ca ne-am detasat putin de legenda mioritei) Pe-un picior de plai,Pe-o gură de rai,Iată vin în cale,Se cobor la vale,Trei turme de miei,Cu trei ciobănei.Unu-i moldovan,Unu-i ungureanŞi unu-i vrâncean.Iar cel ungureanŞi cu ce-l vrâncean,Mări, se vorbiră,Ei se sfătuirăPe l-apus de soareCa să mi-l omoarePe cel moldovan,Că-i mai ortomanŞ-are oi mai multe,Mândre şi cornute,Şi cai învăţaţi,Şi câni mai bărbaţi,Dar cea mioriţă,Cu lână plăviţă,De trei zile-ncoaceGura nu-i mai tace,Iarba nu-i mai place.- Mioriţă laie,Laie bucălaie,De trei zile-ncoaceGura nu-ţi mai tace!Ori iarba nu-ţi place,Ori eşti bolnăvioară,Drăguţă mioară?- Drăguţule bace,Dă-ţi oile-ncoace,La negru zăvoi,Că-i iarbă de noiŞi umbră de voi.Stăpâne, stăpâne,Îţi cheamă ş-un câine,Cel mai bărbătescŞi cel mai frăţesc,Că l-apus de soareVreau să mi te-omoareBaciul ungureanŞi cu cel vrâncean!- Oiţă bârsană,De eşti năzdrăvană,şi de-a fi să morîn câmp de mohor,Să spui lui vrânceanŞi lui ungureanCa să mă îngroapeAice, pe-aproape,În strunga de oi,Să fiu tot cu voi;În dosul stâniiSă-mi aud cânii.Aste să le spui,Iar la cap să-mi puiFluieraş de fag,Mult zice cu drag;Fluieraş de os,Mult zice duios;Fluieraş de soc,Mult zice cu foc!Vântul, când a bate,Prin ele-a răzbateŞ-oile s-or strânge,Pe mine m-or plângeCu lacrimi de sânge!Iar tu de omorSă nu le spui lor.Să le spui curatCă m-am însuratCu-o mândră crăiasă,A lumii mireasă;Că la nunta meaA căzut o stea;Soarele şi lunaMi-au ţinut cununa.Brazi şi paltinaşiI-am avut nuntaşi,Preoţi, munţii mari,Paseri, lăutari,Păserele mii,Şi stele făclii!Iar dacă-i zări,Dacă-i întâlniMăicuţă bătrână,Cu brâul de lână,Din ochi lăcrimând,Pe câmpi alergând,Pe toţi întrebândŞi la toţi zicând:"Cine-a cunoscut,Cine mi-a văzutMândru ciobănel,Tras printr-un inel?Feţişoara lui,Spuma laptelui;Musteţioara lui,Spicul grâului;Perişorul lui,Peana corbului;Ochişorii lui,Mura câmpului?"Tu, mioara mea,Să te-nduri de eaŞi-i spune curatCă m-am însuratCu-o fată de crai,Pe-o gură de rai.Iar la cea măicuţăSă nu spui, drăguţă,Că la nunta meaA căzut o stea,C-am avut nuntaşiBrazi şi paltinaşi,Preoţi, munţii mari,Paseri, lăutari,Păserele mii,Şi stele făclii! Quote
KIP Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 Scoasa miorita si multe altele, schimbat imnul etc. Noi cantam desteapta-te romane din somnul cel de moarte iar nemtii, de exemplu, canta Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt (Germania, Germania mai presus de toate, decât orice în lume). Quote
ZyZ Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 Eu pentru urmatorii 10 ani as schimba imnul cu "Treceti batalioane romane Carpatii". Prietenii stiu de ce. Quote
KIP Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 Eu i-as pune pe Paraziti sa faca unul. Quote
ZyZ Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=yBJa_y1vBZQ Quote
Pole Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 eu as pune imn melodia aia cu "aua aua fratziweeer", este reprezentativa. Quote
ZyZ Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 Apropo de miorite (oi): http://www.contributors.ro/fara-categorie/gradinitele-tanacu/ Quote
Bogdan Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 (edited) E foarte nasol imnul intr-adevar. Si Miorita la fel, o tampenie. Ma rog, eu sunt si nebun. Eminescu mi se pare un dobitoc sluga pizdii, nu poetul national, fiind alti poeti mult mai buni si de substanta decat el. Din pacate, romanul de rand are o mentalitate de oaie dusa la abator. Capul plecat sabia nu-l taie. Pana si la imn ne-au facut toti. La Marseillaise, Das Lied Der Deutschen, Il Canto degli Italiani... Cam toate statele au imnuri care indeamna la victorie, doar noi suntem pasivi. Uite de exemplu la brazilieni: http://www.youtube.com/watch?v=yEN4nFuV6oI La noi nici macar nu se stie versurile. Edited October 31, 2013 by Bogdan Quote
ZyZ Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 Eminescu, dincolo de talentul de poet (discutabil sau nu) a fost unul din cei mai mari patrioti pe care i-a cunoscut tara asta, motiv pentru care a si murit, fiind tradat de prietenii cei mai apropiati. A fost printre putinii care au ridicat capul, constient fiind ca e urmarit de austro-ungari. 1 Quote
Bogdan Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 (edited) Evident ca a fost un poet talentat, insa chiar asa suntem toti niste indragostiti fara remediu? Nu ma regasesc deloc in opera lui poetica. Pe care am fost obligat s-o recit cu japca in multe randuri. Edited October 31, 2013 by Bogdan Quote
ZyZ Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 A, bine-nteles ca nu, spuneam doar ca, fara legatura cu poezia lui. e unul din oamenii mari pe care i-a dat bucatica asta de pamant. Quote
Bogdan Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 (edited) Stii ce e ciudat? Noi romanii avem o fire foarte ciudata fata de alte natii. Sa luam exemplul lui George Enescu: Aici, Maruca îl cunoaÅŸte pe filosoful Nae Ionescu ÅŸi se îndrăgosteÅŸte de el. ÃŽn ciuda diferenÅ¢ei de vârstă, legătura lor durează aproape nouă ani, timp în care Enescu se retrage în FranÅ£a, aÅŸteaptând ca “prinÅ£esa iubită†să se întoarcă la el. Nae Ionescu este cel care rupe relaÅ£ia. Maruca, într-o depresie cumplită, se desfigurează (variante găsite: îşi dă foc, se arde cu vitriol ÅŸi, mai recent, se vehiculează că nu s-ar fi desfigurat din cauza lui Nae Ionescu, ci ar fi încercat o cremă de faţă pentru albire ÅŸi strălucire – se ÅŸtie că Maruca era mai smeadă la ten – care i-ar fi produs arsuri) Cel care o salvează, o duce în braÅ£e la spital, o îngrijeÅŸte ÅŸi o pune pe picioare este, bineînÅ£eles, Enescu. Se căsătoresc, la 56 de ani ai lui Enescu ÅŸi 58 ai Marucăi. “O slujbă religioasă sfinÅ£i căsătoria lor, în prezenÅ£a Cellei Delavrancea, ca martoră, în noua lor locuinţă, un apartament într-un imobil cu vedere spre CiÅŸmigiuâ€, notează Ilie Kogălniceanu, autorul Destăinuirilor despre George Enescu. Chiar ÅŸi după căsătoria cu Enescu, Maruca a insistat să păstreze numele ÅŸi titlul primului soÅ£. ÃŽn societate erai obligat să i te adresezi cu "prinÅ£esă" sau "domniţă". La telefon nu răspundea dacă cereai să vorbeÅŸti cu doamna Enescu. ÃŽn 1946, cei doi soÅ£i pleacă în Statele Unite ÅŸi de acolo trec în FranÅ£a. Trăiesc din concerte ÅŸi din cursurile de vară la Academia Chigiana din Sienna. ÃŽn 1955, în noaptea de 4 spre 5 mai, Enescu se stinge. “PrinÅ£esa iubită†mai trăieÅŸte până în1968, în ElveÅ£ia. Sunt amândoi înmormântaÅ£i în Cimitirul Père Lachaise, la Paris. Pe piatra de mormânt stă scris: “George Enescu ÅŸi Maria Enescu, născută Rosetti Tescanuâ€. Fără titlu princiar. Doar femeia care l-a iubit pe copilul blând al oamenilor. Åži care a fost iubită... Enescu este cu siguranta un geniu, dar astfel de lucruri nu prea le vezi in alte parti. Suntem prea iertatori, prea buni. Edited October 31, 2013 by Bogdan 1 Quote
umbrella Posted October 31, 2013 Author Report Posted October 31, 2013 discutia se poate duce in multe directii suntem un popor de oameni delasatori, care asteapta pana in ultima clipa sa se intample ceva? chiar nici in ceasul al nouasprezecelea sa nu reactionam? şi de-a fi să morîn câmp de mohor,Să spui lui vrânceanŞi lui ungureanCa să mă îngroape vezi chevron si gabriel resources Quote
Laur Posted October 31, 2013 Report Posted October 31, 2013 lol si eu ascult cand pot Romania in direct Quote
F&F Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 am postat si poezia pentru cine vrea sa faca analiza pe text ascultand acum cateva zile o emisiune la radio cu moise guran pe aceasta tema, mi-am zis ca trebuie deschis un topic (precizez ca in emisiune au sunat si au intrat in direct mai multe persoane de alte nationalitati decat cele de etnie romana) suntem noi oare, ca popor , guvernati de aceasta legenda? chiar ne astepam sfarsitul cu mainile-n san? parerea mea ca miorita trebuie scoasa din programa scolara ii indoctrineaza pe saracii copii, sa tina capul plecat in locul luptei nu am iesit in strada cand s-au taiat salariile dar am iesit cu rosia montana si gazele de sist (m-am bucurat, crezand in sinea mea ca ne-am detasat putin de legenda mioritei) Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai, Iată vin în cale, Se cobor la vale, Trei turme de miei, Cu trei ciobănei. Unu-i moldovan, Unu-i ungurean Şi unu-i vrâncean. Iar cel ungurean Şi cu ce-l vrâncean, Mări, se vorbiră, Ei se sfătuiră Pe l-apus de soare Ca să mi-l omoare Pe cel moldovan, Că-i mai ortoman Ş-are oi mai multe, Mândre şi cornute, Şi cai învăţaţi, Şi câni mai bărbaţi, Dar cea mioriţă, Cu lână plăviţă, De trei zile-ncoace Gura nu-i mai tace, Iarba nu-i mai place. - Mioriţă laie, Laie bucălaie, De trei zile-ncoace Gura nu-ţi mai tace! Ori iarba nu-ţi place, Ori eşti bolnăvioară, Drăguţă mioară? - Drăguţule bace, Dă-ţi oile-ncoace, La negru zăvoi, Că-i iarbă de noi Şi umbră de voi. Stăpâne, stăpâne, Îţi cheamă ş-un câine, Cel mai bărbătesc Şi cel mai frăţesc, Că l-apus de soare Vreau să mi te-omoare Baciul ungurean Şi cu cel vrâncean! - Oiţă bârsană, De eşti năzdrăvană, şi de-a fi să mor în câmp de mohor, Să spui lui vrâncean Şi lui ungurean Ca să mă îngroape Aice, pe-aproape, În strunga de oi, Să fiu tot cu voi; În dosul stânii Să-mi aud cânii. Aste să le spui, Iar la cap să-mi pui Fluieraş de fag, Mult zice cu drag; Fluieraş de os, Mult zice duios; Fluieraş de soc, Mult zice cu foc! Vântul, când a bate, Prin ele-a răzbate Ş-oile s-or strânge, Pe mine m-or plânge Cu lacrimi de sânge! Iar tu de omor Să nu le spui lor. Să le spui curat Că m-am însurat Cu-o mândră crăiasă, A lumii mireasă; Că la nunta mea A căzut o stea; Soarele şi luna Mi-au ţinut cununa. Brazi şi paltinaşi I-am avut nuntaşi, Preoţi, munţii mari, Paseri, lăutari, Păserele mii, Şi stele făclii! Iar dacă-i zări, Dacă-i întâlni Măicuţă bătrână, Cu brâul de lână, Din ochi lăcrimând, Pe câmpi alergând, Pe toţi întrebând Şi la toţi zicând: "Cine-a cunoscut, Cine mi-a văzut Mândru ciobănel, Tras printr-un inel? Feţişoara lui, Spuma laptelui; Musteţioara lui, Spicul grâului; Perişorul lui, Peana corbului; Ochişorii lui, Mura câmpului?" Tu, mioara mea, Să te-nduri de ea Şi-i spune curat Că m-am însurat Cu-o fată de crai, Pe-o gură de rai. Iar la cea măicuţă Să nu spui, drăguţă, Că la nunta mea A căzut o stea, C-am avut nuntaşi Brazi şi paltinaşi, Preoţi, munţii mari, Paseri, lăutari, Păserele mii, Şi stele făclii! Amin. PD. Sunt aproape praf. Noroc. Cu auotcorrect. Quote
Simi ON Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Amin. PD. Sunt aproape praf. Noroc. Cu auotcorrect. Cred c-a fost superb Quote
KIP Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Similea, recita prima strofa ! Hai, hai, mai cu intonatie ! Quote
verssatu Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Laie bukalaye Ce-mi place versul ăsta Quote
Simi ON Posted October 5, 2014 Report Posted October 5, 2014 Sunt curios ce senzație va lăsa acum versurile astea Quote
Recommended Posts